A – Yangın Danışmanlığı Kapsamında yapılacaklar; 

  1. Tesisin  yangın ve patlama tehlike belirleme ve  risk değerlendirme çalışması yapılacak. 
  1. Yangın güvenliği için yapılması gerekenler belirlenecek. 
  1. Acil Durum Planı yangın ve patlama yönünden revize edilecek, 
  1.  Tüm Personele teorik ve tatbiki yangın eğitimleri periyodik olarak verilecek.  
  1. Tüm personele patlama eğitimleri periyodik olarak verilecek. 
  1. Yangın Ekibindeki personele  yangına müdahale eğitimleri teorik ve uygulamalı olarak, kapsamlı bir şekilde verilecek. 
  1. Yangınla Mücadele ve Kurtarma ekibine, hava tüplü maske eğitimi verilecek. 
  1. Yangın Tatbikatlarının senaryoları hazırlanacak. 
  1. Yangın Tatbikatlarının yaptırılacak. 
  1. Yangın Tatbikatları sonrası değerlendirme raporu hazırlanacak. 
  1. Çıkabilecek iş kazası, yangın ve alevlenmelerin kök neden analizleri yapılarak kök       nedenler belirlenecek ve gerekli aksiyonlar alınacak. 
  1. Yasal gereklilikler kapsamında işyerlerinde yapılması gereken yangın güvenliği sistemleri ve faaliyetleri için rehberlik yapılacak. Yangın sistemleri yapan Dış firmalara yaptırılan işler denetlenecek. 
  1. Yangın söndürme cihazlarının, yangın dolabı, hidrant, köpüklü, sulu, gazlı söndürme sistemlerin   periyodik kontrolleri periyodik olarak yaptırılacak.  Bakım, dolum ve testleri takip edilecek. Yangın pompalarının haftalık kontrol ve test çalıştırmaları yaptırılacak. 
  1. Yangın algılama, erken uyarı ve otomatik söndürme sistemlerinin periyodik kontrollerinin  yaptırılacak. 
  1. Acil Durum alarm ve anons sistemlerinin periyodik kontrollerinin  yaptırılacak. 
  1. İtfaiye teşkilatı ile olabilecek koordinasyon sağlanacak. 
  1. Yangın sistemlerinin mevzuata ve ihtiyaca uygun hale gelmesi için uyarılarda bulunulacak. 
  1. Acil Durum Planını altı ayda bir güncel hale getirilecek. 
  1. Yangın mevzuatına göre tüm dokümanların güncel ve eksiksiz haline getirilmesi sağlanacak.    
  1. Yangınları ve iş kazalarını  önlemenin en proaktif metodu olan Ateşli iş izni, kapalı alanda çalışma, yüksekte çalışma, elektrik işleri, kazı işleri izin   sistemlerinin prosedürleri hazırlanacak, eğitimleri yaptırılacak, uygulanması takip edilecek. 
  1. Elektrik sistemleri, topraklama ölçümleri, kaçak akım role testleri, paratöner  raporları incelenenip, takip edilecek. 
  1. Patlamadan korunma dökümanı incelenecek. 
  1. Sigara içme yerleri, cep telefonu kullanma yerleri belirlenecek. 
  1. İşyeri çevresinden gelebilecek yangın riskleri değerlendirilip, gerekli önlemler aldırılacak. 
  1. İşyerine özgü diğer proaktif yangın önlemleri yapılacak.  

 

B – Yangın ve Patlama Risk Değerlendirilmesi:  

Yangın, patlama yönünden tüm tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, Risk değerlendirmesi sonucuna göre, alınması gereken proaktif ve reaktif önlemlere ve kullanılması gereken ekipmanlara karar verilmesi. Bu değerlendirme sonucuna göre; işverence alınacak önleyici tedbirlerin uygulanması, uygulamaların denetlenmesi yapılacak. çalışanların yangın  güvenliği yönünden korunma düzeyini yükseltmesi ve işyerinin her kademesinde yangın güvenliğinin sağlanması amaçlanmıştır. 

C – Çalışma İzinleri: 

Yangınları önlemenin en proaktif metodu Ateşli iş izni (Sıcak iş izni)dir. Bu izin sistemi ile ilgili işyerine özel prosedür, form hazırlama, teorik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesi, saha uygulamaların denetlenmesi yapılacaktır. Ayrıca gerek tehlikeli işlerin yapılmasında, gerekse başka çalışmaları etkileyerek iş güvenliği yönünden riske  neden olabilecek diğer işlerin yapılmasında, Çalışma İzni, Yüksekte çalışma izni, Kapalı kapta çalışma izni, Elektrik izni, İskele izni, Kazı izni, Kilitleme ve etiketleme izni v.b. yazılı izin  sistemlerinin kurulması, prosedürlerin hazırlanması, eğitimlerinin verilmesi  ve uygulanması. 

D – Acil Durum Planı hazırlanması, 

Acil durum ekiplerinin oluşturulması, Acil Durum Planlarındaki yangın ve patlama kısımlarının detaylı yazılması. Eğitimlerinin verilmesi, tatbikatlarının yaptırılması, tatbikat sonu değerlendirmeler yaptırılarak gerekli aksiyonların aldırılması. Acil Durum Planının periyodik olarak güncellenmesi. 

E – Yangınla Mücadele (Söndürme) Ekibi Oluşturulması: 

Yangın tehlikesine karşı etkili ve yeterli söndürme malzemesi ile bu malzemenin kullanılmasını öğrenmiş personel ve ekipler oluşturmak, bu ekip personeline, yangın halinde yapacakları görevler gösterilerek ve yangınla mücadele teorik ve uygulamalı eğitimlerin yapılması, ayrıca hangi söndürme cihaz ve ekipmanın, hangi çeşit yangına karşı kullanılacağı da öğretilmesi. 

F – Acil Durum  Tatbikatları: 

İşyerlerinde  Acil Durum Planları doğrultusunda yangın, deprem, patlama, kimyasal yayılım, sabotaj, sel baskını, toprak kayması, tahliye v.b.,  tatbikatlarının yapılması. 

 G – Yangın Tatbikatları: 

Yangın Tatbikatlarının senaryoları hazırlanacak. Yangın tatbikatları öncesi tatbikat bilgilendirme toplantısı yapılacak. Senaryoya göre yangın tatbikatları yaptırılacak. Tatbikatın videosu ve fotoğrafları çekilecek. Tatbikat sonrası tatbikata katılan tüm personel ile değerlendirme toplantısı yapılacak. Tatbikat videosu izlenecek, yangın güvenliği yönünden yapılacak iyileştirmeler belirlenecek. İyileştirmeler ile ilgili aksiyon planı yapılacak. Tatbikatların Değerlendirme Raporu hazırlanacak. 

H – Yangınla Mücadele ve Güvenlik Malzemelerinin  Periyodik  Kontrollerini Organize Etmek : 

Cihazların işyerindeki tertip ve tanzimi,  kolayca kullanılmasını mümkün kılacak şekilde konuşlanması ve  periyodik olarak muayene edilerek cihaz üzerine takılacak etiketlere muntazaman kaydedilmesinin organizasyonu. 
Yangın söndürme cihazı, pompa, hortum, hidrant, dolap ve maskelerin  kontrolleri, Sprinkler sistemi, Yangın Algılama ve Erken Uyarı sistemlerinin:  Haftalık ve Aylık kontrollerinin yapılmasının organize edilmesi. 
Yangın Tesisatının (yangın pompaları, hidrantlar, yangın dolapları, hidrant dolapları, sprinkler sistemleri). Yangın söndürme cihazlarının, (Tozlu, CO2’li, köpüklü taşınabilir yangın söndürme cihazları) Yangın algılama ve erken uyarı sistemlerinin ( Dedektörler, sirenler, yangın ihbar butonları, acil aydınlatmalar) uygunluk raporlarının alınmasının sağlanması. 

I – Kök Neden Analizleri: 

İşyerinde meydana gelen yangın, patlama, iş kazası v.b. olayların kök nedenini tespit edip, önlemler için alınması gerekli tedbirleri belirlemek için yapılan çalışmaların prosedürünü hazırlamak, eğitimlerini vermek, uygulamak. 

İ – Elektrik Tesisatı ve Statik Elektrik Kontrolü: 

Elektrik tesisatının uygunluğunun raporlanması, kaçak akım rölelerinin testleri, topraklama ve paratoner ölçümlerinin yönetmeliklere göre, periyodik olarak yaptırılması. Statik elektrik oluşabilecek yerleri kontrol etmek. Statik elektrikten korunma tedbirleri almak, denetlemek, eğitimlerini vermek. 

J –  Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi: 

İşyerlerinde bulunan yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, zehirli, kansorojen, allerjen, sağlık için riskli kimyasallardan tehlikelerini belirlemek, tehlikelerden korunma yöntemlerini belirlemek, gerekli önlemleri almak, önlemleri denetlemek, eğitimlerini vermek. 

K – Proses Güvenliği Yönetimi: 

Proses güvenliği ile ilgili yapılması gerekenleri belirlemek, uygulamaları önermek, uygulamaları denetlemek. 

L – Alt İşveren-Taşeron Yönetimi: 

Yangın, patlama ve iş kazalarına en çok neden olan işyerine dışarıdan gelen alt işveren ve Taşeron elemanları neden olmaktadır. Taşeron ve alt işveren yönetim sistemi kurularak, tüm saha çalışmaları kontrol altına almak. Taşeron çalışmaları için prosedürler hazırlamak.